Het slimme huis
Een slim huis moet voor jou werken. Het aantal sensoren wil je zo laag mogelijk houden waarbij je optimaal gebruik kunt maken van functionaliteiten en automatiseringen. Uiteraard is het belangrijk dat de kosten binnen een gesteld budget blijven en dat het slim maken van je huis zo onopvallend mogelijk is. Door de juiste sensoren uit te zoeken, het gebruik van Home Assistant en Zigbee2MQTT is het mogelijk om bij verschillende merken de beste combinatie van dit alles te selecteren en toe te passen.
Aan de basis van ons slimme huis staat een USB-stick die samen werkt met Zigbee2MQTT. Binnen Home Assistant, en zeker in combinatie met Zigbee2MQTT zijn er veel mogelijkheden om een enorm aantal merken en apparaten te combineren. Door de vele integraties en plug-ins is het mogelijk om het gehele huis naar je eigen hand te zetten en alles zo in te richten dat je huis voor jou gaat werken.
In ons slimme huis worden lichtschakelaars niet gebruikt, tenzij we een keer een lamp moeten resetten. Wij hebben ons huis zo geprogrammeerd dat alle verlichting wordt aangestuurd op basis van lichtmetingen, beweging en aanwezigheid van onze telefoons. Door het inschakelen van het alarm, welke we ‘snachts in de nachtstand hebben staan, wordt onze binnenverlichting in het nachtprogramma gezet. Ons huis bestaat uit een combinatie van slimme en domme verlichting. Deze domme verlichting is slim gemaakt met behulp van slimme relais.
Hangt ons huis dan vol met sensoren? Zeker niet. Door de juiste sensor te kiezen is het mogelijk om een aantal functies te combineren. Iedere ruimte heeft één bewegingssensor die naast beweging ook een lichtmeting en een temperatuurmeting heeft ingebouwd. Deze beweging en lichtsensor wordt gebruikt om te bepalen of een lamp aan, of uit moet. Voor de woonkamer en de keuken zijn een aantal scenario’s geprogrammeerd welke met een keuzeveld in ons touchscreen aan de muur zijn in te stellen.
Voor onze buitenverlichting maken we gebruik van een aparte lichtsensor. Zodra de lichtsensor onder een bepaalde lux waarde komt wordt de verlichting ingeschakeld. Deze lichtsensor is aan de raamzijde van de cassette van het rolgordijn van een dakraam bevestigd. Hierdoor is de sensor onzichtbaar geplaatst, en wordt deze niet beïnvloed door het eventueel sluiten van het rolgordijn.
Naast het aansturen van de verlichting hebben we onze zonnepanelen en de slimme meter geïntegreerd in Home Assistant. In het energie dashboard worden het verbruik, de opgewekte energie, de kosten en het percentage energie dat we direct zelf in de woning verbruiken weergeven. Daarnaast is een functie ingebouwd die een voorspelling doet voor de Zonne-energieproductie van de dag zelf en de komende 3 dagen.
Ook een beveiligingssysteem maakt deel uit van onze setup. Naast de gekoppelde brand- en CO-melders hebben we onze camera’s, deurbel, lekkagesensoren en een alarmsysteem geïntegreerd. Binnen het alarmsysteem zijn 3 bewakingsniveaus gecreëerd. Één niveau voor s‘nachts, één niveau voor wanneer we afwezig zijn en een niveau voor wanneer we aanwezig zijn. Het alarm kan via de Home Assistant app en via de keypads bij de verschillende deuren worden in- en uitgeschakeld. De bewegingssensoren die we gebruiken voor de aansturing van de verlichting worden ook gebruikt voor het alarmsysteem. Wanneer het alarm wordt geactiveerd zal er een sirene klinken in de woning. Daarnaast krijgt iedere gekoppelde telefoon een melding dat het alarm is geactiveerd. Hierbij wordt aangegeven of het gaat om brand, het beveiligingssysteem of een waterlekkage.
Binnen ons slimme huis vind je verder nog een aantal andere toevoegingen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan buienradar voor de weersvoorspelling, diverse google integraties, een integratie voor het RDW welke laat zien wanneer de APK verloopt, de data wanneer een vuilcontainer geleegd wordt, een integratie met de Sonos Speakers, een integratie met Waze die reistijden aangeeft en een integratie met ons eigen weerstation.
Om ook echt gebruik te maken van alle functionaliteiten hebben we een tablet opgehangen in onze woning. Deze tablet hangt in een net frame.
Voor deze tablet hebben we diverse interfaces gecreëerd waarop de informatie die we willen zien wordt getoond. Naast een hoofdscherm vind je hierop 2 energieschermen en schermen voor temperatuur en verwarming, de binnenverlichting, de buitenverlichting, de camera’s, het actuele weer en de weersvoorspelling, de televisie en audio, reistijden en auto informatie, de kalender, het alarmsysteem en een statusoverzicht waarin updates, batterij-informatie van diverse sensoren en eventuele problemen worden weergeven. Ieder scherm hebben we naar eigen wens ingevuld. In de onderstaande video worden een aantal van deze schermen weergeven.
Heb je vragen over ons slimme huis of ben je geïnteresseerd in onze producten of diensten? Neem contact met ons op via de contactpagina.